Obiectivele prioritare ale dezvoltării sectorului energetic românesc il constituie dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă pentru realizarea cerintelor privind protecţia mediului. Europa este lider în producerea de energie electrică bazată pe energia eoliană, care se întrevede o soluţie de viitor. Realizarea proiectului va conduce la conservarea şi managementul durabil al resurselor naturale, eoliene, ţinând cont de specificul României. Din studiile efectuate rezultă că România se află într-o zonă cu climat temperat- continental, având un potenţial energetic eolian ridicat în zona litoralului Mării Negre.
Proiectul propune realizarea experimentală a unei turbine cu ax vertical, de tip multipală, din materiale uşoare, care antrenează un generator electric la o putere de maxim 5 KW , cu o turaţie de aproximativ 200 rot/min, pentru utilizarea in scopuri industriale cât şi casnice.
Potrivit direcţiilor actuale de cercetare şi a perspectivelor de dezvoltare în continuare a tehnologiilor eoliene, exista un prag fizic faţă de capacităţile productiei de energie eoliană, care, potrivit legii lui Albert Betz, doar 59% din energia cinetica adusa de curentii de aer poate fi recuperata maximal, spre a fi convertita in energie mecanica primara.
Pentru obtinerea, in continuare, de noi performante, cele mai multe idei converg tot catre ameliorari aerodinamice.
Astfel, cercetarile actuale vizeaza nu numai caracteristicile palelor, ci rotorul in ansamblul sau.
Modelarea acestuia poate aduce noi progrese si, implicit, noi performante.