Proiectul isi propune realizarea unei i nstalatii de generare a cetii pentru protectia plantelor contra factorilor nefavorabili ai mediului, utilizand camere de ardere pulsatorie, si dezvoltarea activitatii de cercetare aplicativa in domeniul agricol.
Cele mai importante daune in agricultura sunt cauzate de ingheturile timpurii, acestea pot fi atenuate prin utilizarea metodelor specifice de protectie. La nivel national aceste procedee de protectie sunt utilizate pe o scara foarte redusa. Un procedeu de protectie impotriva ingheturilor timpurii este metoda cetii artificiale ce micsoreaza pierderile de caldura prin radiatie de la sol.
Pentru prima data in tara, se propune realizarea unei i nstalatii de generare a cetii utilizand camere de ardere pulsatorie cu aplicatie in domeniul agricol. Realizarea unei astfel de instalatii se bazeaza pe experienta acumulata in domeniul aeronautic, obtinandu-se astfel un transfer tehnologic spre industria orizontala.
Functionarea instalatiilor cu camere de ardere pulsatorie are la baza procese termodinamice ce se desfasoara in regim nestationar si este influentata de geometria traseului gazodinamic, combustibilul utilizat si de natura lichidului pulverizat in fluxul de gaze. Arderea si curgerea in regim nestationar favorizeaza o ardere completa a combustibilului si reducerea emisiilor de noxe.
Pentru realizarea proiectului se vor parcurge etapele: cercetarea proceselor termogazodinamice; proiectarea, realizarea si experimentarea instalatiei la nivel de model experimental si functional in laborator si in conditii reale; analiza rezultatelor in vederea validării, omologarii, brevetarii tehnologiei si diseminarea rezultatelor.
In acest scop s-a creat un parteneriat national capabil sa sustina activitatile necesare realizarii proiectului.
Proiectul propus se incadreaza in cerintele Programului 4 si ale Directiei 5, obiectiv: 5.1.1. si ofera o solutie specialistilor din agricultura pentru protectia plantelor impotriva ingheturilor timpurii.